Itäradan ympäristövaikutusten arviointiohjelma ja alustava linjaus nähtäville lokakuun puolivälissä
Korian kohdalla Itärata liittyy nykyiseen rataverkkoon. Maastokatselmointi tuotti suunnittelijoille runsaasti tarkentavaa tietoa, jota käytetään ympäristövaikutusten arvioinnin tarkennukseen ja alustavaan yleissuunnitelmaan.
Itäradan ympäristövaikutusten arviointi (YVA) ja alustava yleissuunnitelma tarkentavat tammikuussa 2024 julkaistun pääsuuntaselvityksen ratalinjausvaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia. YVA-ohjelma ja alustava linjaus tulevat nähtäville lokakuun puolivälissä. Luvassa on lisäksi paikkakuntakohtaisia yleisötilaisuuksia ja verkkoinfoja.
Itäradan tavoitteena on mahdollistaa nopea kaukojunaliikenne (300 kh/h) itäiseen Suomeen: Savon ja Karjalan ratoja pitkin Kuopioon, Joensuuhun ja Kainuuseen. Lisäksi tavoitteena on yhdistää Porvoon kaupunki nopean rataliikenteen ja lähijunaliikenteen piiriin. Itärata edistää kestävää liikkumista pääkaupunkiseudulta idän suuntaan ja päinvastoin sekä turvaa osaltaan itäisen Suomen huoltovarmuutta.
Itäradan YVA tehdään Lentoradan ja Kouvolan välisestä, Porvoon kautta kulkevasta uudesta nopeasta ratayhteydestä. Siihen kuuluvat Keravan, Vantaan, Tuusulan, Sipoon, Porvoon, Lapinjärven, Myrskylän, Loviisan ja Kouvolan alueet.
YVA-ohjelma tulee nähtäville – mitä se tarkoittaa?
Ympäristövaikutusten arviointi perustuu ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annettuun lakiin (YVA-lakiin). Menettelyssä vertaillaan hankkeen vaihtoehtoja ja tuotetaan tietoa päätöksenteon tueksi.
Ympäristövaikutusten arvioinnin tavoitteena on tunnistaa hankkeen vaihtoehtojen ympäristövaikutukset:
- Väestöön sekä ihmisten terveyteen, elinoloihin ja viihtyvyyteen
- Maahan, maaperään, vesiin, ilmaan, ilmastoon, kasvillisuuteen sekä eliöihin ja luonnon monimuotoisuuteen
- Yhdyskuntarakenteeseen, aineelliseen omaisuuteen, maisemaan, kaupunkikuvaan ja kulttuuriperintöön
- Luonnonvarojen hyödyntämiseen
Tavoitteena on löytää arviointimenettelyn pohjalta Itäradalle toteuttamiskelpoinen ratkaisu, jossa on sovitettu yhteen erilaisia tarpeita.
Itäradan YVA-ohjelma asetetaan virallisesti nähtäville lokakuun puolivälissä ja siihen pyydetään palautetta. Nähtävillä olon jälkeen yhteysviranomainen (Uudenmaan ELY-keskus) antaa lausunnon arviointiohjelman laajuudesta ja tarkkuudesta. Lausunnosta ilmenee, kuinka tarvittavat selvitykset sovitetaan yhteen hanketta koskevien muiden laeissa edellytettyjen selvitysten kanssa. Lausunnossa esitetään yhteenveto muista lausunnoista ja mielipiteistä.
Kuva: Itäradan linjauksille osuu useita kallioita. YVAn aikana arvioidaan, voiko ne ohittaa, tarvitaanko silta vai mennäänkö tunnelissa. Maastohavainnot tarkentavat YVA-prosessia ja auttavat suunnittelijoita löytämään parhaat ratkaisut radan lopulliselle linjaukselle.
Tämän jälkeen Itärata laatii varsinaisen YVA-selostuksen, joka asetetaan nähtäville vuoden 2025 syksyllä.
YVAan liittyviä selvityksiä ja kartoituksia tehdään koko prosessin ajan. Keväällä 2024 käynnistyivät luontokartoitukset, ekologisten kompensaatioalueiden selvitys sekä arkeologiset selvitykset ja alkuvuodesta 2025 valmistuu tärinä- ja runkomeluselvitys. Lisäksi tarvittaessa voidaan tehdä muita selvityksiä.
Alustava yleissuunnitelma
Samanaikaisesti YVA-menettelyn kanssa Itäradasta laaditaan alustava yleissuunnitelma. Alustavassa yleissuunnitelmassa tarkennetaan pääsuuntaselvityksen ratalinjausvaihtoehtoja sekä lisäksi voidaan tutkia myös uusia ratalinjausvaihtoehtoja.
Itäradan alustavaa yleissuunnitelmaa esitellään samanaikaisesti YVA-ohjelman kanssa lokakuussa. Alustavan yleissuunnitelman on tarkoitus valmistua helmikuussa 2025.
Maastokäynnit tarkentavat suunnittelua
Kesän aikana on tehty myös maastokäyntejä kaikissa suunnittelualueen kunnissa. Maastokäynnit ovat olennainen osa radan ympäristövaikutusten arviointia (YVA), sillä ne tarjoavat arvokasta tietoa, jota ei voida saada pelkästään karttoja tutkimalla.
Maastokäynneillä konkretisoituu ratasuunnitelman sovittamisen haastavuus paikoin tiiviin asutuksen, pohjavesialueiden, kulttuurimaisemien ja herkän luonnon vaikutukset huomioiden.
Osallistu ja vaikuta
Yhteysviranomainen eli Uudenmaan ELY-keskus kuuluttaa YVA-ohjelman ja -selostuksen asettamisesta nähtäville ja pyytää niistä lausunnot eri viranomaisilta. Nähtävillä olon aikana yhteysviranomaiselle voi esittää kirjallisesti mielipiteitä.
YVA-ohjelmaa ja Itäradan alustavaa linjausta esitellään verkkotilaisuudessa ja paikkakuntakohtaisissa yleisötilaisuuksissa loka-marraskuussa, päivämäärät vahvistetaan erikseen.
Onnistunut YVA-menettely sisältää aktiivista tiedon välittämistä, palautteenantoa ja keskustelua. Itärata viestii YVAn aikana sen eri vaiheiden etenemisestä ja tarjoaa palautekanavia niin verkossa kuin tilaisuuksissakin.
Lue myös nämä: