Geologian tutkimuskeskus selvittää Itäradan savialueet

Rautatiekiskot kulkevat keskellä metsäistä maastoa.
  • Itäradan suunnittelualueella tehdään esiselvitys savialueista. Esiselvitys palvelee hankkeen ympäristövaikutusten arviointia eli YVA-menettelyä. 
  • Savelle on haastavaa rakentaa, joten etenkin paksujen savialueiden sijainnin määrittäminen on tärkeä osa Itäradan huolellista suunnittelua. 
  • Esiselvitys auttaa säästämään rahaa suunnittelun seuraavissa vaiheissa ja vähentämään ympäristövaikutuksia rakentamisen aikana.  

Itärata Oy teettää esiselvityksen Itäradan suunnittelualueen savialueista. Selvityksellä pyritään tunnistamaan eri savialueiden ominaisuuksia ja syvyyksiä Itäradan suunnittelualueella. Työn toteuttaa Geologian tutkimuskeskus ja se valmistuu kesäkuun puoliväliin mennessä. Esiselvitystä ei tehdä maastossa. 

”Itäradan suunnittelualueella on runsaasti savialueita ja myös mahdollisesti happamia sulfaattimaita. Savelle on haastavaa rakentaa, joten on tärkeää määritellä etenkin paksujen savialueiden sijainti. Savia on monenlaisia, ja saven ominaisuudet vaikuttavat suuresti siihen, millaisia toimenpiteitä radan perustamisvaiheessa tehdään. Vaihtoehtoja on monenlaisia: esimerkiksi massanvaihto eli saven poiskaivaminen tai stabilointi, jolloin savi kovetetaan vahvaksi alustaksi”, kertoo Geologian tutkimuskeskuksen maaperägeologi Katriina Juvonen

Esiselvityksen tekee kaksi Geologian tutkimuskeskuksen geologia, jotka keräävät ja analysoivat tietoa kuntien ja Väyläviraston Itäradan suunnittelualueella aiemmin tekemistä maaperäkairauksista. He hyödyntävät työssään myös Geologian tutkimuskeskuksen omia aineistoja (maaperäkartta, happamat sulfaattimaat -ennustekartta, rakennettavuusselvitykset, Pohjatutkimukset-palvelu, muinaisrantojen havainnot, geofysiikan mittaukset), Maanmittauslaitoksen korkeusmalliaineistoa sekä muita mahdollisia tutkimuksia alueelta.  

Aineistojen pohjalta koostetaan esiselvitysraportti alueen geologisesta historiasta, aiemmista tutkimuksista ja arvioiduista savien paksuuksista. 

”Esiselvityksellä luomme tietynlaisen alkukuvan tilanteelle, jotta myöhemmin pystytään tekemään tarkempia kohdennuksia. Paikoitellen pystymme tekemään tarkkoja analyyseja valmiin pohjatutkimusaineiston perusteella, kun taas toisaalla menemme enemmänkin oletuspohjalta. Esimerkiksi Porvoon ja Kouvolan välisillä peltoalueilla on jonkin verran maakuntakaavan piirissä olevia, lähes tutkimattomia alueita”, Katriina Juvonen sanoo.  

”Itäradan tilaama esiselvitys on tärkeää ennakoivaa työtä. Kun asioista otetaan perusteellisesti selvää jo varsin aikaisessa vaiheessa, säästytään myöhemmin yllätyksiltä – ja ennen kaikkea säästetään rahaa ja ympäristöä. Esimerkistä käyvät liikennepäästöt: mitä vähemmän saviainesta joudutaan rakennusvaiheessa kuljettamaan muualle, sitä vähemmän syntyy päästöjä.” 

Katriina Juvosen mukaan on isojen rakennushankkeiden kannalta tärkeää, että Suomessa tutkitaan saven hyötykäyttöä. Parhaillaan käynnissä on esimerkiksi Åbo Akademin, Turun ammattikorkeakoulun ja GTK:n toteuttama SARA-hanke saven monenlaisista käyttömahdollisuuksista rakennusmateriaalina. 

”Savea voi hyödyntää esimerkiksi viherrakentamisessa, meluvalleissa ja eristeenä pohjaveden suojaamisessa.” 

Esiselvitys palvelee Itäradan ympäristövaikutusten arviointia eli YVA-menettelyä, jossa selvitetään ratahankkeen ympäristövaikutuksia jatkosuunnittelua varten.

Lisätietoa: 

Suunnittelujohtaja Minna Weurlander, Itärata Oy