Naturutredningarna för planeringsområdet för Östbanan är klara 

Virtaava puro metsässä, jonka yli on kaatunut useita sammaloituneita puunrunkoja. Vesi kiertää esteiden ympäri, luoden pieniä pyörteitä ja liikettä luonnon keskelle. En strömmande bäck i skogen, över vilken flera mossbelupna trädstammar har fallit. Vattnet slingrar sig runt hindren och skapar små virvlar och rörelse mitt i naturen.
  • De första naturutredningarna som gjorts i planeringsområdet för Östbanan är nu klara. 
  • I utredningarna betonas ekologiska förbindelser, det ekologiska nätverket och småvatten, såsom källor och rännilar. Dessutom observerades en del skyddade och fridlysta arter samt skyddade eller på annat sätt beaktansvärda naturtyper. 
  • Naturutredningarna fungerar som utgångspunkt för miljökonsekvensbedömningen, som hjälper till att välja ut den bansträckning med minst olägenheter för fortsatt planering. 

De första naturutredningarna i planeringsområdet för Östbanan är nu klara. Ramboll Finland Oy gjorde utredningen i området Flygbanan-Sibbo-Borgå och i området Lovisa-Mörskom-Lappträsk-Kouvola ansvarade Sitowise Oy för arbetet. Kartläggningsarbetet fortsätter i båda områdena ännu från februari till augusti. Då planeringen framskrider och bansträckningen preciseras görs nya naturutredningar åtminstone på de platser som bedöms vara betydelsefulla eller kritiska med tanke på naturvärdena. 

I naturutredningarna kartlades planeringsområdets ekologiska nätverk, skyddade och hotade naturtyper samt fridlysta arter som inte får hotas av att banan byggs. Uppgifterna används som en del av miljökonsekvensbedömningen av Östbanan, dvs. MKB-förfarandet, där projektets miljökonsekvenser utreds för den fortsatta planeringen.  

Naturutredningarna gjordes i områdena för de planerade alternativa bansträckningarna. Det område som granskades sträckte sig minst 200 meter på båda sidor om varje bansträckning.  

”Naturkonsekvenserna är i regel negativa i stora trafikledsprojekt och syftet med MKB är att minimera olägenheterna för naturen. I det här skedet av planeringen samlar vi in jämförelseinformation om konsekvenserna av olika bansträckningar. Avsikten är att hitta den sträckning bland alternativen som orsakar de minsta olägenheterna, berättar Emilia Vainikainen, projektchef för den andel Ramboll utförde. 

”Ett särdrag i banprojekten är att man inte kan planera branta eller onödiga kurvor på bansträckningen, utan hela banan måste flyttas över en lång sträcka om man måste kringgå en viss plats till exempel på grund av naturvärden. Å andra sidan är järnvägens störningseffekter på miljön utanför det byggda området mindre än till exempel en motorvägs, som orsakar kontinuerliga bullerolägenheter och vars område hägnas in i stor utsträckning.”

Läs också: MKB pågår – målet är det bästa alternativet 

Småvatten, skyddade naturtyper, observationer av fridlysta djurarter 

Den nu kartlagda terrängkorridoren går från östra Nyland till Kymmenedalen och på grund av områdets enorma storlek gjordes naturutredningarna i två delar. De kartlagda områdena skiljer sig från varandra i fråga om såväl markanvändningen som miljöns egenskaper och terräng. På avsnittet Flygbanan–Sibbo–Borgå går bansträckningen närmare bosättningen och tätorterna, på avsnittet Lovisa–Kouvola är det mer jord- och skogsbruksdominerade områden där bosättningen är glesare. 

”I detta skede är granskningsområdet mycket omfattande och naturutredningarna fokuserar på värdefulla naturtyper och arter som ska beaktas. Resultaten från naturutredningarna utnyttjas i den allmänna planeringen av projektet och i banplaneringen, utifrån vilka den slutliga bansträckningen fastställs”, berättar Petteri Portaankorva, verkställande direktör för Itärata Oy.  

Fynden i de färdigställda naturutredningar är likadana i båda de granskade områdena.    

”I Östbanans planeringsområde betonas ekologiska förbindelser, det ekologiska nätverket och småvatten, såsom källor och rännilar. Även arter och naturtyper som skyddas av lagen lyfts naturligtvis fram. På sträckan mellan Lovisa och Kouvola observerade vi till exempel åkergroda. Dessutom hittade vi två naturtyper som skyddas av naturvårdslagen. Naturutredningens uppgift är att rapportera observationerna, inte att presentera en helhetsbedömning”, säger Sitowises biolog Juha Kiiski.  

Hundratals timmar i terrängen – och arbetet fortsätter med att kartlägga vinter- och vårarter 

Arbetet med att utarbeta naturutredningen för Östbanan inleddes med omfattande bakgrundsgranskningar där man bekantade sig med befintligt material, såsom planmaterial, tidigare utredningar och artobservationsdata, geodatagranskningar och flygbilder. Utgående från detta programmeringsskede fattades beslut om i vilken omfattning terrängbesöken ska utföras. 

”Observationerna i Östbanans naturutredningar grundar sig på hundratals timmar ute i terrängen under en period från april till augusti. Eftersom olika typer av utredningar måste tidsplaneras enligt de rätta undersökningstidpunkterna under årstiderna kommer vi att besöka planeringsområdet nu under pågående vinter och vår”, berättar Emilia Vainikainen.  

”Våra team har haft fem naturexperter som gjort kartläggningen. Och när vi letar efter sällsynta arter och artgrupper har ibland endast en av våra experter tillräcklig sakkunskap för att identifiera dem”, berättar Juha Kiiski. 

Bekanta dig med Östbanans naturutredningar 

Rapporten om områden Borgå–Kouvola publiceras under februari.