Siirry pääsisältöön

”Saavutettavuus on itäisen Suomen elinvoiman elinehto”

| Itäradan varrella

”Itärata on itäisen Suomen elinvoiman edellytys, jolla on kansallista merkitystä”, elokuusta 2023 alkaen Kuopion kaupunginjohtajana toiminut Soile Lahti kertoo.

Itäradan varrella -juttusarja kulkee radalla eteenpäin omistajakuntiin ja esittelee samalla Itärata Oy:n hallituksen jäseniä. Matka jatkuu nyt Kuopioon.

Kuopio kutsuu visionsa mukaisesti hyvän elämän – elon, ilon ja olon – pääkaupunkiin. Tähän tiivistyy myös ajatus Itäradan merkityksestä. ”Kyse on saavutettavuudesta, elinvoimasta ja turvallisuudesta”, kaupunginjohtaja Soile Lahti sanoo.

Soile Lahti aloitti Kuopion kaupunginjohtajan pestissään elokuun alussa 2023. Pielavedellä syntynyt Lahti on työskennellyt aiemmin muun muassa Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajana, Maaningan kunnanjohtajana ja Pohjois-Savon TE-toimiston johtajana.

– Hyvin ja vauhdikkaasti ovat kaupunginjohtajan työt alkaneet hyvän elämän pääkaupungissa. Sain mielestäni johtaakseni Suomen parhaan kaupungin ja T-Median tutkimuksenkin mukaan Suomen toiseksi vetovoimaisimman kaupungin. Meillä on ystävällinen ja yhteisöllinen ilmapiiri, johon on helppo solahtaa mukaan – upeaa luontoa unohtamatta, Lahti kertoo hymyillen.

– Visiotamme hyvän elämän pääkaupunkina ilmentävät terveys, elinvoima ja arjen rikkaus. Kasvukykyisenä yliopistokaupunkina Kuopiolla on annettavaa itäisen Suomen kasvun ja vetovoiman moottorina – ja laajemmaltikin. Kestävä kasvu perustuu elinkeinoelämän uudistumiseen ja työpaikkojen määrän kasvuun. Väkiluku kasvaa, joten meillä on asiat hyvin.

Mitä Itärata Kuopiolle merkitsee?

Ennen kaikkea saavutettavuutta, mikä tarkoittaa raideliikenteen ohella tieverkostoa ja lentoliikennettä. Toimintaympäristömme on muuttunut viime vuosina paljon. Venäjän sodan takia Savonrata on ruuhkautunut, välityskyky heikentynyt ja matka-ajat pidentyneet. Tämä koskee sekä henkilö- että tavaraliikennettä. 

Savonrataa tulee parantaa samalla, kun Itärataa suunnitellaan. Itäradalla on keskeinen merkitys saavuttavuuden kautta mahdollistuvalle kansalliselle elinvoimalle ja kilpailukyvylle. Meillä on suuri tarve kolmen tunnin junayhteyteen Kuopiosta Helsinkiin. Lisäksi Itäradalla on merkittävä rooli turvallisuuden ja huoltovarmuuden näkökulmasta.

Mitä jos Itärataa ei tulisikaan?

Se olisi suuri menetys koko Suomelle, sillä Itärata yhdistää puoli Suomea. Itäisessä Suomessa kärsitään jo nyt geopoliittisesta asemasta, kun verrataan yhteyksiä läntiseen Suomeen. Liikenneinvestointeja tarvitaan valtakunnallisesti tasapainoisen kehittämisen turvaamiseksi.

Millainen junaliikkuja olet?

Juna on mukava tapa matkustaa. Yleensä matkustan Kuopiosta Helsinkiin, joka kestää nyt noin neljä tuntia. Onneksi junalla matkustaessa voi tehdä töitä, mikä tekee matka-ajasta tehokasta.

Oma junamuistosi?

Mieleen ovat jääneet hetket, jolloin yläasteikäisenä lähdettiin parhaan tyttökaverin kanssa junalla Savosta Helsinkiin ostoksille. Ne olivat kivoja ja jännittäviäkin reissuja – aikana, jolloin ei vielä ollut kännyköitä. 

Poimintoja Kuopiosta

Kuvat Vicente Serra / Kuopion kaupunki

Jaa

Lue myös

Uutiset

Östbanans fastighetsekonomiska rapport publicerad

Lue lisää
Uutiset

Itäradan kiinteistötaloudellinen selvitys julkaistu

Lue lisää
Uutiset

Itäradalla on moninaiset vaikutukset maakuntiin, toteavat radan varren maakuntajohtajat

Lue lisää