Pieksämäki varautuu jopa miljardin euron investointeihin

Pieksämäestä on kehittymässä Itä-Suomen vihreän siirtymän keskus, ja jo nyt siellä sijaitsee alueen suurin tuulivoimapuisto. Perinteisessä junakaupungissa raideliikenne edustaa vahvasti tulevaisuutta, kun konepaja sai suurtilauksen ja Itäradan suunnittelu etenee. ”Meillä on vahva usko ja hyvää pöhinää”, sanoo kaupunginjohtaja.
Pieksämäen Niinimäellä eletään jännittäviä aikoja, sillä ensimmäiset tuulivoimalat ovat jo kohonneet korkeuksiinsa. Ne alkavat tuottaa puhdasta sähköä vuoden 2025 alkupuolella. Kaikkiaan itäisen Suomen suurimpaan tuulipuistoon nousee kesään mennessä 22 tuulivoimalaa.
”Pieksämäki toimii vihreän siirtymän veturina koko Itä-Suomen alueella. Satsaukset uusiutuvaan energiaan vahvistavat kaupungin elinvoimaa, tuovat työpaikkoja ja luovat tulevaisuuden uskoa”, Pieksämäen kaupunginjohtaja Emilia Savolainen sanoo.
”Meillä on käynnissä monia merkittäviä investointihankkeita. Sarvikankaalle on suunnitteilla vielä Niinimäkeäkin isompi tuulivoimapuisto. Hankekehityksessä on myös pienempiä tuulivoimala- ja aurinkovoimala-alueita. Täällä voi olla muutaman vuoden päästä jopa 70 tuulivoimalaa.”
Pieksämäellä on miljardiluokan mahdollisuus

Pieksämäelle on suunnitteilla muitakin puhtaan siirtymän hankkeita, kuten biometanolin tuotantolaitos ja datakeskus. Kaikkien suunnitelmien yhteisarvo nousee jopa miljardiin euroon. Mittavien investointien onnistuminen ja maksimaalinen hyöty alueelle vaativat tiivistä alueellista yhteistyötä.
”Tulevaisuus näyttää miten ja missä laajuudessa hankkeet etenevät. Kokoamme nyt puhtaan energian ekosysteemin palapeliä, johon sovittelemme oikeanlaisia paloja. Lähdemme siitä, ettemme vain tuota energiaa, vaan myös jatkojalostamme sitä. Uskomme hankkeiden houkuttelevan Pieksämäelle yrityksiä, joiden kilpailukykyä vastuullisesti tuotetun energian käyttö vahvistaa.”
Pieksämäki kuuluu Hinku- eli Kohti hiilineutraalia kuntaa -ilmastoverkostoon. Hinku kokoaa yhteen kunnianhimoisiin päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat ja maakunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asiantuntijat.
”Otamme vastuullisuuden vakavasti. Panostamme Hinku-toimenpiteisiin monesta näkökulmasta: emme pelkästään elinkeinojen ja työpaikkojen kannalta, vaan myös pehmeitä arvoja korostaen. Haluamme rakentaa terveellisen, turvallisen ja huoltovarman asuinpaikan kaikille asukkaillemme”, Savolainen kertoo.
Itärata vahvistaa elinvoimaa ja huoltovarmuutta
Pieksämäki tunnetaan rautatiekaupunkina ja yhtenä maan tärkeistä risteysasemista. Pieksämäen asema on ollut käytössä aina vuodesta 1889, jolloin Savon rata valmistui. Kaupungissa toimii myös VR FleetCaren konepaja. Rautatiellä on ollut alusta asti ratkaiseva merkitys kaupungin kehittymiselle. Tätä kunnioittaa kaupungin slogankin ”Elämäsi asemapaikka”.
”Hyvät logistiset yhteydet ovat tärkeä osa Pieksämäen kiinnostavuutta, veto- ja pitovoimaa, infrastruktuuria ja saavutettavuutta. Itärata onkin merkittävä ja luonteva teko koko Itä-Suomen kehittämisen ja elinvoiman kannalta. Se vahvistaa huoltovarmuutta, omavaraisuutta ja turvallisuutta”, kaupunginjohtaja sanoo.

Pohjoismaista yhteistyötä ja huoltovarmuutta puolestaan edistää VR FleetCaren saama merkittävä tilaus raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille. Vaunut valmistetaan Pieksämäen konepajalla.
”Uutisissa puhutaan usein esimerkiksi Venäjän hyökkäyssodan ja muiden kriisien negatiivisista vaikutuksista Itä-Suomeen. Synkistelyyn ei missään nimessä pidä vaipua. Itselleni on valtavan tärkeää tuoda esille alueella vallitsevaa hyvää pöhinää. Meillä on vahva usko tulevaan. Itäradan avulla saamme itäisen Suomen koko potentiaalin käyttöön”, Savolainen toteaa.
Lämminhenkistä asumista vesistöjen rannalla
Emilia Savolaisen mukaan Pieksämäki on mitä parhain paikka asua, elää ja yrittää. Asumiskulut ovat edulliset ja palvelut sekä koulutusmahdollisuudet monipuoliset. Kaupungista löytyy kiinnostavia työpaikkoja – vihreän siirtymän myötä yhä enemmän.

”Pieksämäki on ihanan lämminhenkinen, välittävä ja turvallinen paikka kaiken ikäisille. Meillä on luonnonrauhaa ja puhtaita vesistöjä. Erityisen upea on suosittu Vedenjakajan alue, joka tarjoaa hienoja reittejä niin seikkailuun kuin luonnosta nauttimiseen. Polveilevassa harjumaisemassa voi juosta, pyöräillä, meloa ja retkeillä”, Savolainen vinkkaa.
Kaupunginjohtaja on tyytyväinen myös vireään kulttuurielämään. Kulttuurikeskus Poleenissa pääsee nauttimaan laadukkaista esityksistä musiikista tanssiin ja teatterista taidenäyttelyihin yli kuntarajojen.
”Sain juuri tietooni tuoreita lukuja: täällä on vähän yli 17 000 asukasta, mutta Poleenissa oli viime vuonna yli 200 000 käyntiä. Se on ilahduttava määrä!”
Emilia Savolainen
- Aloitti Pieksämäen kaupunginjohtajana syyskuussa 2024. Toimi sitä ennen Keiteleen kunnanjohtajana vuosina 2021–2024.
- On työskennellyt myös Siilinjärven ympäristöterveysjohtajana, elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ja Itä-Suomen Aluehallintoviraston ylitarkastajana sekä Kuopion kaupungin ympäristöterveystarkastajana.
- Koulutukseltaan filosofian maisteri. Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto. Kotoisin Rautalammilta.
- Asuu Kuopiossa perheensä kanssa, johon kuluu puolison lisäksi 4- ja 9-vuotiaat pojat.
- Tällainen junankäyttäjä on: ”Kuljen kaikki pidemmät matkat aina junalla. Liikun junalla usein myös kodin ja työpaikan väliä. Otan aina paikan Ekstra-luokan vaunusta. Siellä on hyvä keskittyä työntekoon tai rentoutua maisemia katsellen ja teetä juoden. Tykkään matkustaa junalla myös perheeni kanssa. Se on lapsista aivan ihanaa. Viimeksi kävin vanhemman poikani kanssa yön yli -reissulla Helsingissä. Otimme junasta kahden hengen hytin. Matkustaminen on ihan oma ohjelmanumeronsa.”
Pieksämäki – Elämäsi asemapaikka

Sijaitsee Etelä-Savon maakunnan luoteisosassa. Naapurikuntia ovat Hankasalmi, Joroinen, Juva, Kangasniemi, Leppävirta, Mikkeli, Rautalampi ja Suonenjoki.
Saanut nimensä Pieksänjärvestä. Järvi on iso ja saareton, joten nimen on oletettu kuvaavan sitä, miten aallot pieksevät sen rantoja.
Asukkaita noin 17 000.
Koulutusta tarjoavat Etelä-Savon ammattiopisto Esedu, Ammattiopisto Spesia, STEP-ammattiopisto, Diakonia Ammattikorkeakoulu DIAK.
Nähtävyyksiä ja matkailukohteita muun muassa Vedenjakajareitistö, Haapakosken ruukki, Kulttuurikeskus Poleeni, Nukkekoti – Joonas Auringon huvila, Häkkilän tila, Partaharjukeskus, Pieksämäen Iso-Pappila, Big Wheels -harrasteajoneuvotapahtuma, Savon radan museo, Jäppilän kotiseutumuseo ja Virtasalmen perinnepuisto.