Östbanans sträckningar, inlösningar och trafikförbindelser väcker diskussion bland markägarna – viktigt med öppen dialog

Östbanan formar hela östra Finlands rörlighet och livskraft. För att projektet ska kunna genomföras på bästa möjliga sätt krävs en omfattande och omsorgsfull dialog med markägarna, invånarna och andra intressentgrupper. ”Det är bra att vi även diskuterar svåra frågor på ett genuint och ärligt sätt”, säger planeringsdirektör Minna Weurlander vid Östbanan Ab.
En av de centrala intressentgrupperna i projektet är markägarna i området. Järnvägarna löper på många ställen på jordbrukarnas och markägarnas marker – på åkrar och i skogar – och påverkar därför deras näringsliv och markanvändning.
”Jag anser att det är bra att arbeta utifrån ett perspektiv där vi även diskuterar svåra frågor på ett genuint och ärligt sätt. Detta har vi gjort ända från början: en direkt och öppen dialog är mycket viktig. Vi värdesätter markägarnas synpunkter och åsikter, de ger värdefull information som stöd för vårt planeringsarbete”, säger planeringsdirektör Minna Weurlander vid Östbanan Ab.
Sträckningsalternativen preciseras under året
Diskussionen har varit livlig, i synnerhet i samarbetsgruppen till vilken Östbanan kallade föreningar och sammanslutningar inom planeringsområdet för banan. På grund av områdets omfattning ordnades de första mötena i slutet av januari 2025 i regionala grupper i Sibbo, Borgå och Lappträsk. I mötena deltog representanter från över 70 intressentgrupper. En egen verkstad med jakttema ordnas för jaktvårdsföreningar och jaktföreningar.
Bland markägarna har flest frågor väckts angående tidtabellen för preciseringen av sträckningsalternativen för Östbanan, ersättningarna för områden som ska inlösas, ordnandet av nya trafikförbindelser och invånarnas möjligheter att påverka planeringen.
”Som bäst pågår en miljökonsekvensbedömning, det vill säga en MKB-process, och alternativa sträckningar preciseras i år när MKB-beskrivningen är klar. De nuvarande sträckningar kan ännu flyttas hundratals meter. Bansträckningen är så pass oflexibel, så om den måste flyttas på något ställe påverkar det ställen flera kilometer bort. Det lönar sig i detta skede att se på sträckningarna som enbart primära utkast och att det kan ske förändringar.”
Planeringsskedet för Östbanan tar cirka tio år. Minna Weurlander säger att hon även förstår de som beklagar sig över att ”de igen återuppfinner något nytt”.
”I det här skedet är återuppfinnandet betydligt billigare än i ett senare skede. Vi får hela tiden ny information om utredningar och utlåtanden. Vi strävar efter att hitta den genuint bästa banlinjen där vi får den eftersträvade nyttan med så lite olägenhet som möjligt.”
Inlösningar ännu inte aktuella
Markägarna har naturligtvis också diskuterat inlösningsärenden. Minna Weurlander berättar att det blir aktuellt att lösa in de markområden och fastigheter som behövs för Östbanan efter att järnvägsplanen har färdigställts.
”Det är ännu långt kvar tills dess. I det här skedet kan vi alltså inte säga något med säkerhet då någon frågar om vi ska lösa in hans eller hennes mark och vad vi betalar för den. Vi kan dock berätta att inlösningen sedan i sinom tid sker enligt lagen om inlösen till gängse pris, som i praktiken motsvarar marknadspriset.”
Dessutom har trafikförbindelserna väckt mycket diskussion. Om banan till exempel klyver ett skogsskifte ska det finnas en tillräcklig vägförbindelse till bägge sidorna om skiftet.
Om banan går igenom ett åkerskifte strävar man efter att lösa situationen till exempel genom ägobyte, vilket är ett behändigt sätt att byta områden mellan ägarna. Åkrarna förenas på bägge sidor om banan så att samma jordbrukare i fortsättningen kan odla endast på en sida av banan.
Ett preliminärt utkast till den slutliga bansträckningen görs i skedet för utredningsplanen, för vilken Traficom fattar ett beslut om godkännande uppskattningsvis 2028. Det slutliga skedet för järnvägsplanen beräknas stå klar 2031.
Östbanan samlar in kommentarer – karttjänsten är nu öppen
Minna Weurlander betonar att dialogen är särskilt viktig eftersom invånarna och sammanslutningarna i planeringsområdet för Östbanan är de bästa experterna om sitt eget område och sin egen vardag.
Till exempel ska alla fastigheter anvisas en vägförbindelse och om den bryts på grund av banan måste man ersätta den med byggandet av en ny förbindelse. Ibland kan den nya förbindelsen ge upphov till en omväg, för vilken det också är möjligt att få ersättning om omvägen är anmärkningsvärt lång.
”Vi känner till trafikmängderna på statens landsvägar och kommunernas gator, men det är omöjligt att känna till trafikmängderna på alla enskilda vägar. Det är viktigt att invånarna nu deltar i diskussionen och berättar att ’här rör vi oss mycket och det här är vår huvudrutt’. All information är guld värd för oss när vi planerar de förnuftigaste möjliga trafikförbindelserna för invånarna.”
Det senaste skedet i den omfattande dialogen är en för allmänheten öppen karttjänst som är öppen 13 mars–15 april.
”Vi hoppas att vi med hjälp av den enkla enkäten och kartresponsen lyckas samla in betydligt mer värdefull information som stöd för vårt planeringsarbete.”
Svara och påverka!

Den öppna webbenkäten är öppen 13.3–15.4.2025. Du kan skicka kommentarer gällande de planerade bansträckningarna och dela med dig av dina synpunkter på projektets effekter.
Föreningar som hittills har anmält sig till Östbanans samarbetsgrupp
Borgå lokalavdelning SLC
Eknäs-Sikilän maaseutuseura ry
Elinvoimainen Koria Ry
Eteläinen metsäreviiri
Hagalundin ja Herralan alueen kyläyhteisö
Helsingin seudun kauppakamari / Itä-Uusimaa
Hembygdens Vänner i Lindkoski
Hornhattulan asukasyhdistys
Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojelu ry
Itä-Uudenmaan luonnon- ja ympäristönsuojeluyhdistys ry
Keravan Omakotiyhdistys ry
Keravan Yrittäjät
Keravan ympäristönsuojeluyhdistys ry
Koskenkylänjoen kalatalousalue
Kouvolan kaupunki / VisitKouvola
Kouvolan vapaa-ajan asukastoimikunta
Kreivilä-Mickelspiltom nuorisoseura
Kulloo-Mickelsbölen kyläyhdistys
Lappträsk lokalavdelning av SLC Nyland r.f.
Lapinjärven Yrittäjät
Liljendal lokalavdelning NSP
Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike ry
Loviisan riistanhoitoyhdistys
Loviisan Yrittäjät ry
MTK Itä-Uusimaa ry
MTK-Kaakkois-Suomi
MTK-Lapinjärvi
MTK-Uusimaa
Mörskom lokalavdelning av SLC
Niinimäen kyläyhdistys ry
Norra Sibbo Ungdomsförening rf.
Pappilanmäen asukasyhdistys
Pockar Gård
Pohjois-Elimäen metsästysyhdistys
Porlammin kyläyhdistys
Porvoon elävä keskusta ry
Porvoon omakotiyhdistys
Porvoon Yrittäjät ry
Porvoonseudun lintuyhdistys ry
SILMU-kylät
SLC Nyland
SLL Uudenmaan piiri ry
Sipoon Luonnonsuojeluyhdistys
Sipoon omakotiyhdistys ry
Talman kyläyhdistys
Teuroisten kyläyhdistys ry
Teuroisten Tempo ry
Ungdomsförening Hembygdens Hopp rf
Valonsäde Nuorisoseura
Vanhan Porvoon kauppiasyhdistys ry