Itärata Oy:n varsinainen yhtiökokous 20.3.2025

Itärata Oy:n varsinainen yhtiökokous pidettiin 20.3.2025 Helsingissä. Yhtiökokous vahvisti tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen tilikaudelta 2024 sekä hyväksyi tuloslaskelman ja taseen. Lisäksi yhtiökokous myönsi vastuuvapauden hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle.
Hallituksen jäseninä jatkavat valtion nimeäminä Arto Räty, Arto Pohjonen, Piia Karjalainen, Anu Ojala, Katriina Vainio ja Tarja Merikallio. Kuntien nimeäminä jatkavat Marita Toikka (Kouvola) ja Jukka-Pekka Ujula (Helsinki), Fredrick von Schoultz (Porvoo), Tuomo Sallinen (Lappeenranta) ja Soile Lahti (Kuopio). Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Arto Räty ja varapuheenjohtajana Arto Pohjonen.
Tilikauden 2024 toiminnan tulokset
Vuonna 2024 yhtiön toiminta eteni strategian mukaisesti ja hankesuunnittelun tavoitteet saavutettiin. Yhtiön toiminnan painopiste vuonna 2024 oli ympäristövaikutusten arvioinnissa (YVA) ja alustavan yleissuunnitelman laatimisessa. YVA-ohjelma oli nähtävillä syksyllä 2024 ja Uudenmaan ELY-keskus antoi ohjelmasta lausuntonsa joulukuussa 2024.
Vuoden aikana valmistui useita suunnitelmia ja selvityksiä, kuten pääsuuntaselvitys, tavaraliikenneselvitys, raideleveysselvitys, suurnopeusjunakalustoselvitys sekä lähijunaselvitys. Lisäksi käynnistettiin luontoselvitykset, arkeologiset inventoinnit sekä Rail Baltica Itäradan tavaraliikenteessä -selvitys.
Merkittävä etappi yhtiön kannalta saavutettiin heinäkuussa, kun Itärata hyväksyttiin osaksi laajennettua eurooppalaista liikenteen ydinverkkoa (TEN-T), mikä mahdollistaa EU-tuen hakemisen hankkeelle.
Yhtiön vastuullisuuspolitiikka ja -tavoitteet on luotu ensimmäistä kertaa vuosille 2024–2025. Vuonna 2024 toiminnassa painottuivat hyvän hallintotavan mukaisten periaatteiden rakentaminen, tuloksellinen ja läpinäkyvä toiminta, ympäristövaikutusten arviointi sekä avoin vuorovaikutus sidosryhmien kanssa.
Sidosryhmäyhteistyö on keskeinen osa raidehankkeen hyväksyttävyyttä ja strategian onnistumista. Vuorovaikutusta ylläpidettiin aktiivisesti omistajien, suunnittelualueen kuntien, viranomaisten ja muiden sidosryhmien kanssa. Suunnittelualueen asukkaille ja sidosryhmille tarjottiin monipuolisia osallistumismahdollisuuksia, joilla varmistetaan informointi hankkeen vaikutuksista ja kattavan tietopohjan kokoaminen.
Näkymät vuodelle 2025
Vuonna 2025 Itäradan toiminta ja suunnittelutyö jatkuu vilkkaana. Keskeisiä painopisteitä ovat ympäristövaikutusten arvioinnin selostusvaiheen ja alustavan yleissuunnitelman jatkaminen, luontoselvitysten täydentäminen sekä useiden pienempien selvitysten teettäminen. Syksyllä 2025 valmistellaan yleissuunnittelua sekä maa- ja kallioperätutkimuksia.
Yhtiön teettämä, juuri valmistunut Rail Baltica Itäradan tavaraliikenteessä -selvitys osoittaa, että Suomen liittymistä eurooppalaiseen rataverkkoon ja raideleveyteen Baltian maiden kautta puoltaa moni merkittävä tekijä. Selvitys täydentää Suomen tietopohjaa, jonka perusteella mahdollista liittymistä eurooppalaiseen raideliikennejärjestelmään voidaan arvioida.
”Suomi on ainoita EU-maita, jonne eurooppalaiset raideyhteydet eivät aidosti ulotu, ja se on iso riski maamme kilpailukyvylle. Selvityksemme keskeinen havainto onkin, että Suomi kannattaa liittää osaksi eurooppalaista rataverkkoa juuri Rail Baltican kautta. Tätä puoltavat Baltian käytävän jo valmiiksi vakiintunut asema, EU:n aktiivisesti esillä pitämät rahoitusmahdollisuudet siirtymisessä 1 435 millimetrin yhtenäiseen rataverkkoon sekä Euroopan liikenteen laajennettu ydinverkko TEN-T, johon Itäratakin kuuluu”, Itärata Oy:n toimitusjohtaja Petteri Portaankorva totesi katsauksessaan.
Itäradan YVA-selostus asetetaan nähtäville loka-marraskuussa, jolloin pyydetään lausuntoja ja tarjotaan asianosaisille mahdollisuus mielipiteen antamiseen. Asukkailta ja sidosryhmiltä kerätään palautetta ja näkemyksiä myös erillisellä kyselyllä kevään 2025 aikana. Havainnot ja palaute huomioidaan YVA-selostuksessa. Vuorovaikutusta eri sidosryhmien kanssa jatketaan aktiivisesti osallisuuden ja avoimuuden varmistamiseksi.