Itärata on investointi tulevaisuuteen

Itä-Suomesta löytyy vahvuuksia ja tahtotilaa kasvulle, mikä edellyttää ihmisiä, investointeja ja infraa. Siksi Itärata on tulevaisuuteen katsoen merkittävä hanke. Tästä alkaa alueellisia näkemyksiä valottava uusi juttusarja, jossa ensimmäisinä ääneen pääsevät Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnat.

Työ- ja elinkeinoministeriö käynnisti marraskuussa itäisen Suomen ohjelmaluonnosta koskevan lausuntokierroksen. Myös Itärata Oy jätti oman lausuntonsa, jossa yhtiö painottaa Itäradan roolia Itä-Suomen elinvoimaa, työvoiman liikkuvuutta, investointeja ja kestävää matkailua kehitettäessä. Etelä-Savossa ja Pohjois-Savossa ollaan Itäradan lausunnon kanssa samoilla raiteilla. Linkki Itäradan lausuntoon löytyy tämän jutun lopusta.

”Itä-Suomen saavutettavuuden parantaminen on reilu tavoite”

Etelä-Savon kauppakamarin tärkeimpänä tehtävänä on edistää yritysten toimintaa ja kasvua alueella. Tähän liittyy muun muassa työvoiman saatavuus, liikenne, infrastruktuuri, vienti ja kansainvälisyys. Itärata nähdään monin tavoin tärkeänä hankkeena.

”Itä-Suomen saavutettavuuden parantaminen Länsi-Suomen tasolle on reilu tavoite. Emme pyydä mitään parempaa kuin muille, vaan sitä, että meidän yrityksillämme ja ihmisillämme olisi samat liikkumisen edellytykset”, toimitusjohtaja Teppo Leinonen korostaa.

”Itärata kytkee itäisen Suomen aidosti pääkaupunkiseutuun ja edistää pitkällä aikavälillä elinvoimaa muun muassa vapaa-ajan asumista ja matkailua ajatellen. Suora yhteys Helsinki-Vantaan lentokentälle sekä eteläsavolaisen matkailun kytkeytyminen Porvooseen luovat kiinnostavia uusia mahdollisuuksia.”

”Meillä on vahvoja perhe- ja pk-yrityksiä, joista löytyy kasvupotentiaalia. Siksi meidän on pidettävä toimintaympäristömme sellaisena, että täällä nähdään syytä toimia. Vaikka juna ei pysähdy jokaisella paikkakunnalla, se tuo elinvoimavaikutuksia myös muille kuin asemapaikkakunnille.”

Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja Teppo Leinonen pitää Itä-Suomen saavutettavuuden parantamista reiluna tavoitteena.

”Itärata on pitkällä tähtäimelle yrityksille jopa tärkein investointi”

Leinonen korostaa ajallisen horisontin näkemistä, sillä ”isot infrahankkeet ovat olleet maailmalla niitä, jotka ovat suuntaa muuttaneet”.

”Rautateiden merkitys alueiden kehityksessä sekä veto- ja pitovoimassa on ollut aina merkittävä. Päätöksentekijöiden tulee nähdä, että nyt ei suunnitella tämän päivän ihmisille, vaan tuleville sukupolville. Pitkävaikutteista perspektiiviä voi verrata siihen, että Savon rata rakennettiin 1800-luvulla ja se on edelleen käytössä”, Leinonen sanoo.

Itärata on investointi tulevaisuuteen. Se ei ole vain Itä-Suomen hanke, vaan paljon enemmän sitoessaan itäisen Suomen maakunnat muuhun Suomeen. Aluekehityksen arkitodellisuus on osoittanut, että Itärata on kauppakamarin arvion mukaan pitkällä tähtäimelle yrityksille jopa tärkein investointi.

”Näköalattomuus lähettää huonoja signaaleja ja heikentää investointihalukkuutta. Hyviä signaaleja edustaa muun muassa hakukonejätti Googlen investoinnit Suomeen sekä Naton tuleva maavoimien alaesikunta Mikkeliin. Itä-Suomen elinvoimaisena pitäminen on myös parasta turvallisuuspolitiikkaa.”

”Haluamme kasvaa – huolimatta siitä, mitä maailmalla tapahtuu”

Kuopion alueen kauppakamarissa ollaan asian ytimessä, kun puhutaan Pohjois-Savon elinvoimasta. Kauppakamari on käynnistänyt tänä vuonna uuden strategiakauden, jonka painopisteenä on alueen kilpailukyvyn ja elinvoiman vahvistaminen. Itäradalla on strategiassa paikkansa.

”Tahtotilanamme on nostaa Pohjois-Savo kiinnostavimmaksi ja innovatiivisimmaksi investointikohteeksi vuoteen 2030 mennessä”, toimitusjohtaja Kaija Savolainen vahvistaa.

Uusi strategia kulkee nimellä Kasvu³, joka viittaa kasvuloikan kolmeen tekijään: ihmisiin, investointeihin ja infraan. Uudistuksen myötä uudistuivat myös kauppakamarin missio ja visio, jotka korostavat kasvutahtoa ja rohkeutta sekä muutosvoimaa, menestymistä ja kansainvälistymistä.

”Vahva tahtotila lähtee siitä, että haluamme kasvaa – huolimatta siitä, mitä maailmalla tapahtuu. Meillä on paljon osaamista ja tarjottavaa niin Suomelle, Euroopalle kuin koko maailmalle.”

Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen uskoo Pohjois-Savon elinvoimaan ja vetovoimaan.

”Sinne, minne investoidaan, siellä on elämää”

Pohjois-Savon alueelta löytyy 12 veturitoimialaa, jotka edustavat laaja-alaista osaamista. Kasvunäköaloja tukee kauppakamarin keväällä 2024 teettämä investointiselvitys, jonka vahva viesti kertoo siitä, että Pohjois-Savoon halutaan uusia ihmisiä ja uusia yrityksiä. Investointien kehitys puhuu puolestaan.

”Vuonna 2023, kun Nato-päätös oli tulossa, reilut 40 yritystä kertoi investoivansa seuraavan viiden vuoden aikana 2,2 miljardia euroa. Kun laajensimme tänä vuonna kyselyä yli 90 yritykseen, investointisumma kasvoi 13,1 miljardiin euroon. Tämä jos mikä kuvastaa kasvutahtoa ja alueen potentiaalia”, Savolainen kertoo.

”Olemme houkutteleva alue, kunhan huolehdimme infrasta ja ihmisistä, tutkimus- ja oppilaitoksemme mukaan lukien. Kärjistetysti voi sanoa, että sinne, minne investoidaan, siellä on elämää.”