
Itäradan pääsuuntaselvitys käynnistyy

Itäradan suunnittelu on hyvässä vauhdissa. Pääsuuntaselvityksen toteuttajakumppaniksi on valittu Ramboll, joka aloittaa työn toukokuun aikana. Selvityksen päätulokset ovat käytettävissä marraskuussa 2023.
Itärata Oy:n suunnittelujohtaja Minna Weurlander on hyvillä mielin. – Kilpailutukseen saatiin useita vastauksia, mikä kertoo kiinnostuksesta hanketta kohtaan sekä saatavissa olevista resursseista.
Vauhtia 200, 250 tai 300 km/h
Pääsuuntaselvityksen tekijänä Ramboll suunnittelee Itäradan alustavat linjausvaihtoehdot sekä niiden teknistä toteutettavuutta Lentoradalta Porvoon kautta Kouvolaan. Jo tunnistettuja ja toteutukseen liittyviä vaihtoehtoja löytyy, mutta samalla ollaan avoimia uusille mahdollisille vaihtoehdoille.
– Pääsuuntaselvityksessä tutkitaan Porvoon aseman sijaintia sekä tarkastellaan eri nopeustasojen – 200, 250 ja 300 km/h – vaikutuksia linjauksiin. Lisäksi selvitetään sekaliikenneradan edellytyksiä ja tavaraliikenteen mahdollisesti tarvitsemia yhteyksiä liittyviin ratoihin, Weurlander kertoo.
Vaihtoehtojen vaikutuksia tarkastellaan ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) viitekehyksessä. Työssä tunnistetaan YVA-prosessia varten tarvittavien tarkempien selvitysten tarve ja laajuus sekä kartoitetaan jo olemassa olevat tiedot. Kustannusarvioita ajatellen arvioidaan niin ikään tarvittavia silta-, ja tunneliratkaisuja, tieyhteyksiä, maaperäoloja ja perustamistapoja.
Suunnittelu starttaa
– Pääsuuntaselvitys on äärimmäisen tärkeä, sillä selvitysten perusteella Itärata valmistautuu EU:n Verkkojen Eurooppa -rahoitustuen eli CEF-rahoituksen (Connecting Europe Facility) hakuun loppuvuodesta 2023, Weurlander toteaa.
Kun valinta on tehty, linjaussuunnittelu käynnistyy mahdollisimman pian toukokuun aikana. Päätulosten odotetaan olevan käytettävissä marraskuussa 2023 ja loppuraportin tammikuussa 2024. Suunnittelijoiden käytössä on myös huhtikuussa valmistunut Porvoon lähijunaliikenneselvitys sekä Itäradan liikenneselvitys.
– Suunnittelua varten perustetaan ohjausryhmä, johon pyydetään Väyläviraston, Uudenmaan ja Kymenlaakson liittojen, Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen ELY-keskusten sekä Itäradan vaikutusalueella olevien kuntien ja kaupunkien edustajia, Weurlander sanoo.

EU-rahoitusta suunnittelu– ja toteutuskuluihin
- Itärata on esisuunnitteluvaiheessa ja suunnittelutyö jatkuu yli seuraavan hallituskauden. Hankkeen kustannukset ovat 5 vuoden aikana arviolta 15 miljoonaa euroa.
- Laadittavien selvitysten perusteella Itärata hakee merkittävää EU:n CEF-rahoitusta (Connecting Europe Facility), joka kattaa 50 % hyväksyttävistä suunnittelukustannuksista ja 30 % toteutuskustannuksista. Hankkeen tukikelpoisuudesta eli Itäradan sisällyttämisestä laajennettuun Euroopan liikenteen ydinverkkoon (TEN-T) odotetaan ratkaisua syksyllä.
- Itäradan suunnittelun kustannusarvio on 79 milj. euroa ja toteutuksen 1,7 mrd. euroa.
- CEF-haussa rahoitetaan Euroopan laajuisen liikenneverkon investointeja, joissa rakennetaan puuttuvia yhteyksiä ja jotka edistävät vihreää siirtymää. Rahoitusta voidaan myöntää muun muassa TEN-T-ydinverkon ja kattavan verkon hankkeille, liikenteen älykkäille järjestelmille, vaihtoehtoisten käyttövoimien hankkeille sekä sotilaallista liikkuvuutta tukeville hankkeille, jotka parantavat samalla myös siviili-infrastruktuuria.
Itäradan suunnitteluohjelman valmistumisaikataulu 2023-2024
