Minna vastaa, mitä, missä, milloin ja miksi – katso video

Itäradan suunnittelu puhuttaa, innostaa, huolettaa ja herättää kysymyksiä. Palautekanava paljastaa, mikä ihmisiä juuri nyt kiinnostaa. Itärata Oy:n suunnittelujohtaja Minna Weurlander vastaa videolla ja jutussa muutamiin usein toistuviin kysymyksiin.

”Pyrimme siihen, että ihmiset saisivat tietoa Itäradan suunnittelusta mahdollisimman helposti. Haluamme antaa avoimesti  tietoa suunnittelun eri vaiheissa ja kertoa, missä mennään, miksi tehdään ja mitä päätetään missäkin vaiheessa, jotta asiasta kiinnostuneet pystyisivät vaikuttamaan suunniteluun ja sopeutumaan muutokseen”, Weurlander kertoo.

Valtaosa palautteesta tulee suunnittelualueella asuvilta. Heitä kiinnostavat muun muassa Itäradan linjausvaihtoehdot, rataa koskevien karttojen epätarkkuus, Porvoon aseman sijainti ja radan vaikutus kaupungin historialliseen keskustaan sekä se, miksei Itärataa linjata moottoritien varteen tai kulkeeko ratalinjaus oman kiinteistön yli.

”Kaikki saatu palaute luetaan ja kaikkiin kyselyihin vastataan – poikkeuksena täysin epäasialliset viestit, joita niitäkin tulee jonkin verran”, sähköpostitse palautteeseen henkilökohtaisesti vastaava suunnittelujohtaja sanoo hymyillen.

Katso videolta suunnittelujohtaja Minna Weurlanderin lyhyet vastaukset
usein kysyttyihin kysymyksiin. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Minkälaiset asiat ihmisiä nyt mietityttävät?

Itäradan suunnittelu kestää lähes kymmenen vuotta. Nyt ollaan suunnittelun alkuvaiheessa, jossa   linjaukset ovat vielä aika leveitä viivoja kartalla. Ihmisiä mietityttää esimerkiksi, jääkö oma koti radan alle tai meneekö rata esimerkiksi pihapiirin, lähipuiston, sienimetsän, pohjavesialueen tai jonkin arvokkaan kulttuuriympäristön läpi.

Milloin asukkaat voivat arvioida, kulkeeko Itärata heidän omistamansa kiinteistön yli?

Käynnissä on nyt ympäristövaikutusten arviointi, jonka yhteydessä tehdään samaan aikaan alustavaa yleissuunnitelmaa, jotta vaikutuksia voidaan arvioida ja linjauksia tarkentaa. Noin kahden vuoden kuluttua meillä on tarkempi ja selkeämpi käsitys siitä, mistä ratalinjaus kulkee.

Miksi suunnittelua koskevat kartat ovat niin epätarkkoja?

Koska myös suunnitelmat ovat vielä tässä vaiheessa epätarkkoja. Linjausvaihtoehtoja on useita, jotta löydämme useiden selvitysten kautta parhaan eli pienimmän haitan linjauksen. Pääsuuntaselvityksessä linjaukset ovat likimääräisiä ja paikat on osoitettu paksulla viivalla, koska seuraava suunnitteluvaihe tarkentaa jatkosuunnittelua. Pystygeometriaa eli esimerkiksi mäkisyyttä ei ole tarkasteltu toistaiseksi lainkaan.

Milloin ja miten asukkaat voivat vaikuttaa radan suunnitteluun?

Ympäristövaikutusten arviointiprosessissa kuullaan ihmisiä kahteen kertaan lakisääteisesti eli ensimmäisen kerran tämän vuoden syksyllä ja toisen kerran syksyllä 2025. Tällöin voi esittää mielipiteenä virallisesti. Otamme jatkuvasti vastaan myös epävirallisia mielipiteitä, huomioita, palautetta ja kysymyksiä palautekanavamme kautta. Lisäksi ensi syksynä käyttöön tulee karttapalautejärjestelmä. Yleisötilaisuuksia järjestetään sekä alustavasta yleissuunnitelmasta että ympäristövaikutustenarvioinnista. Osallistamme asiasta kiinnostuneita karttojen äärelle, kerromme kaavaprosesseista ja vastaamme kysymyksiin. Parhaat suunnitelmat syntyvät yhteistyössä.

Mistä olet iloinen Itäradan suunnittelun prosessissa?

Olen iloinen siitä, että olemme saaneet kunnat hyvin mukaan suunnitteluun. Paikallisilta asukkailta ja yrityksiltä saatu palaute on meille erittäin arvokasta ja tärkeää tietoa. Meillä on huippuhyvä konsulttiryhmittymä eli Suomen parhaat ammattilaiset suunnittelemassa ja tekemässä selvityksiä.

Mihin tähän mennessä tehdyt linjaukset perustuvat?

Linjaukset perustuvat maakuntakaavoihin, joissa on ollut jo pitkään varsin tarkka paikka ratalinjaukselle sekä siihen päätökseen, että rata kulkee Lentoradalta Porvoon kautta Kouvolaan. Linjausta ei kuitenkaan ole haluttu sitoa liian tarkkaan, koska ympäristö on muuttunut ja maakuntakaavankin tulee elää muutosten mukana. Pääsuuntaselvityksessä haettiin uusia vaihtoehtoja ja jotkut niistä edellyttävät muutosta myös maakuntakaavaan.

Miksi suunnittelu kestää niin kauan?

Koska suunnitteluun sisältyy niin paljon selvitettäviä asioita, kuten maaperään, erilaisiin ympäristöarvoihin tai haittojen torjuntaan liittyviä asioita. On esimerkiksi tiedettävä, missä tarvitaan tärinävaimennuksia tai mihin tarvitaan tunneleita. Suunnittelussa on lukuisa määrä erilaisia vaiheita, joista jokainen vie aikansa. Siksi suunnittelu kestää kaikkiaan noin kymmenen vuotta.

Mihin Porvoon juna-asemaa kaavaillaan?

Suunnitelmissa on kolme eri vaihtoehtoa. Yksi niistä on Kuninkaanporttiin, moottoritien pohjoispuolelle maanpäällisenä tuleva asema. Lisäksi on kaksi vaihtoehtoista maanalaista asemaa, jotka ovat kaupungin keskustan alla tunnelissa.

Miten rata vaikuttaa Porvoon historialliseen keskustaan?

Historiallisessa keskustassa mennään maan alla. Sinne suunnitellut asemavaihtoehdot ovat tunnelissa, mutta myös joitain maanpäällisiä yhteyksiä ja rakennelmia tarvitaan, kuten kulku itse asemalle sekä poistumiskuilut ja ilmanvaihtokuilut. Nämä pyritään sovittamaan kulttuurihistorialliseen maisemaan mahdollisimman hyvin. Teemme paljon töitä sen eteen, ettei kulttuurihistoriallista ympäristöä vahingoiteta.

Miksi suunnitteilla oleva junarata ei kulje moottoritien varressa?

Itäradan tavoitenopeus on 300 kilometriä tunnissa. Tällä hetkellä Suomessa kulkeva junakalusto kulkee 200-220 kilometriä tunnissa, mikä on suunniteltavan radan miniminopeus. Jos Itärata kulkisi moottoritien vieressä, voisimme ajaa vain noin 150 kilometriä tunnissa. Moottoritien geometria eli mutkat ovat liian jyrkkiä nopealle junaliikenteelle.

Haluatko kysyä jotain tai antaa palautetta?

  • Itäradalle voi antaa palautetta koko suunnittelun ajan. Palautelomake löytyy täältä

Teksti Sari Okko | Kuvat ja video Pinja Palmunen