Itärata on iso puheenaihe – katso video Porvoosta

Mitä mieltä Porvoossa ollaan Itäradasta juuri nyt? Vierailimme maaliskuisen keväisessä ja aurinkoisessa kaupungissa kuulostelemassa tunnelmia. Pieni kyselykierros kertoo odotuksesta ja ”kukapa nyt ei junasta tykkäisi” -fiiliksestä.

Kevättä enteilevä sunnuntai on saanut porvoolaiset, kaupungissa vierailevat viikonlopunviettäjät ja turistit liikkeelle. Vaikka lämpömittari on vain piirun verran plussan puolella, innokkaimmat istahtavat jo kahviloiden ulkoterasseille. Jäästä kimmeltävällä Porvoonjoella vielä luistellaan, ja aurinkolasit on kaivettu esiin. Hetkeen sopisi Suomen Euroviisubiisi vuodelta 1984: ”Tää päivä ollaan vaan ja hengaillaan… kun junaa odotetaan”.

Katso videolta porvoolaisten näkemyksiä Itäradasta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

”Porvoossa odotetaan Itäradan tulemista”

Porvoonjoen ylittävällä kävelysillalla tavoitamme sunnuntaireippailulla olevan Tarja Rantakosken. Hän on Savonlinnasta pienenä koulutyttönä Porvooseen muuttanut junantuoma.

”Kyllä, olen erittäin junamyönteinen: juna on mukava ja leppoisa tapa liikkua. Arvostan joukkoliikennettä, vaikka oma auto onkin käytössä.”

”Olisihan se hienoa, jos Porvoosta pääsisi junalla Helsinkiin. Varmasti tulisi nykyistä useammin siellä käytyä ja myös Itä-Suomeen tulisi helpommin lähdettyä sukuloimaan. Porvoolaisille Itärata olisi erittäin tervetullut, sillä täällä asuu paljon ihmisiä, jotka ovat tulleet tänne idästä päin.”

”Porvoossa Itärata on iso puheenaihe ja sen tulemista odotetaan. Tuskin kukaan Porvoossa on junaa vastaan”, Tarja pohtii.

”Jos juna tulee Porvooseen ja lähtee Porvoosta, olen tyytyväinen”, Tarja Rantakoski sanoo.

”Itäradalla on kaupungin kehittämisessä tärkeä rooli”

Jokirannassa vastaan kävelee tyylikäs herra, joka osoittautuu Porvoon kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi. Jorma Wiitakorpi on asunut kaupungissa lähes yhtäjaksoisesta vuodesta 1965,

joten perspektiiviä riittää niin asumisen kuin työn puolesta.

”Tämän päivän Suomessa ei pärjätä enää vanhoja keinoja parantamalla ja tehostamalla, vaan tulee löytää uusia keinoja kehittyä. Yksi näistä on Itärata. Haluamme pitää kaupungin elävänä ja vetovoimaisena”, Wiitakorpi toteaa.

”Porvoo on Suomen ainoa noin 50 000 asukkaan kaupunki, jossa ei ole ratayhteyttä. Itäradalla on kaupungin kehittymisen sekä ilmastotavoitteiden kannalta tärkeä rooli. Olemme varanneet 10 miljoonaa euroa vihreän siirtymän rahastoon ja tavoittelemme hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2023 Kuntaliitto valitsi Porvoon Vuoden ilmastokunnaksi.”

”Porvoossa käy vuosittain yli miljoona turistia ja noin 5000 ihmistä pendelöi päivittäin Porvoon ja Helsingin välillä. Raideyhteys helpottaa merkittävästi liikkumista ja itäisen Suomen saavutettavuutta. Geopoliittisen sijaintimme takia Itärata vahvistaa myös huoltovarmuuttamme ja turvallisuuttamme.”

”Porvoo on Suomen paras paikka asua, ja aina vain paranee, kun saamme tänne Itäradan”, Jorma Wiitakorpi sanoo.

”Porvoo on Suomen paras paikka asua, ja aina vain paranee, kun saamme tänne Itäradan”, Jorma Wiitakorpi sanoo.

”Kannatamme joukkoliikenteen kehittämistä”

Jokikadulta Runeberginpuistoon poiketessa kameran ja mikrofonin äärelle pysähtyy hetkeksi porvoolainen nuoripari Jasmin Vahtera ja Vilho Talvela.

”Itärata on meille projektina tuttu. Kummitädin kanssa juuri juttelimme siitä, että olisipa Itärata ollut olemassa, kun hän kulki vuosikausia Porvoosta Espooseen töihin. Kannatamme kaikenlaisen joukkoliikenteen kehittämistä”, Vilho sanoo.

”Komppaan ehdottomasti Vilhoa: joukkoliikenne on aina hyvä asia. Olen autoton ja käyn töissä Helsingissä, joten mielelläni kulkisin työmatkat junalla”, Jasmin lisää.

”Porvoo on monipuolinen kulttuurikaupunki, joka tarjoilee monenlaisia tapahtumia ja paljon toimintaa ympäri vuoden. Junalla tänne olisi muualtakin helpompi tulla. Samoin täältä tulisi helpommin lähdettyä Itä-Suomeen, kun siihen olisi junalla mahdollisuus. On tärkeää, että elinvoima säilyy itäisen Suomen asuinkeskuksissa”, Jasmin ja Vilho tuumivat.

”Kannatamme kaikenlaisen joukkoliikenteen kehittämistä. Se on aina hyvää kehitystä”, Jasmin Vahtera ja Vilho Talvela sanovat.

Teksti Sari Okko | Video ja kuvat Pinja Palmunen