Itäradan varrella – Mikkeli

Kasvokuva Mikkelin kaupunginjohtaja Janne Kinnusesta, lyhythiuksinen parrakas mies tummassa puvussa katsoo suoraan kameraan

Itäradan varrella -juttusarja kulkee radalla eteenpäin omistajakuntiin ja esittelee samalla Itärata Oy:n hallituksen jäseniä.

Lisäpotkua itäiseen Suomeen

Mikkelin kaupunginjohtaja Janne Kinnunen on työmatkalla Ranskassa ja kuinkas muuten kuin liki 320 kilometriä tunnissa kulkevalla luotijunalla. Samansuuntaista menoa hän odottaa Itäradalta.

– Noin 500 kilometrin matka Strasbourgista Pariisiin taittuu mukavasti ja tasaisesti reilussa puolessatoista tunnissa. Vastaavaan matkaan menisi autolla liki viisi tuntia. Läppäri on nyt sylissä ja töitä tehdään, vuoden 2023 alusta Mikkelin kaupunginjohtajana toiminut Janne Kinnunen kertoo. 

– Samaa odotan Itäradalta: vauhtia ja nopeaa siirtymistä paikasta toiseen.

Mitä Itärata Mikkelille merkitsee?
–  Toimivat liikenneyhteydet ovat jo perinteisesti rautatiekaupunkina tunnetulle Mikkelille tärkeä asia. Itärata ruokkii ja tuo uutta elinvoimaa sekä lisäpotkua koko itäiseen Suomeen, joten raideliikenteen merkitys vain kasvaa entisestään.
–  Juna on merkittävä asia myös kestävän liikkumisen ja matkailupalvelujen näkökulmasta. Turistiliikennettä on paljon, samoin työvoimaliikennettä Mikkelistä pääkaupunkiseudulle ja takaisin. Toimivien ratayhteyksien ja huoltovarmuuden varmistaminen on Itä-Suomessa ajankohtaisempi yhtälö kuin koskaan.
– On tärkeää, että Itäradan huolellinen suunnittelu varmistaa sen, että pääsemme osaksi Euroopan komission ehdottamaa laajennettua liikenteen TEN-T -ydinverkkoa, joka puolestaan mahdollistaisi merkittävän EU-rahoituksen.

Mitä, jos Itärataa ei tulisikaan?
– Se olisi erittäin harmillinen ratkaisu, sillä niin moni taho on jo sitoutunut Itäradan edistämiseen. Toivon, että asia etenee suotuisassa myötätuulessa myös uuden hallituksen asialistoilla.

Millainen junaliikkuja olet?
– Kotimaassa kuljen junalla aina paikasta toiseen, kun se on mahdollista.

Oma junamuistosi?
– Armeija-aikoina juna oli tärkeä liikkumisväline. Olin Hämeen ratsujääkäripataljoonassa Puolustusvoimien urheilukoulussa, jonka tiimoilta tuli paljon junailtua harjoitusleireille ja urheilukeskuksiin – ja tietenkin myös lomille.

Poimintoja Mikkelistä

  • Mikkeli on kehittyvä Etelä-Savon maakuntakeskus, joka sijaitsee Saimaan luoteisrannalla, järvialueen sydämessä.
  • Vuonna 1838 perustettu Mikkeli voi historiaan nojaten kutsua itseään Savon synnyinseuduksi. Monet tuntevat Mikkelin myös Suomen sotien päämajakaupunkina.
  • Mahdollisuuksien Mikkelin ja puhtaan veden pääkaupunkinakin tunnetun Mikkelin arvoja ovat: kestävästi kehittyvä ja älykkäästi uudistuva, osaaminen ja yrittäjyys, mahdollistavat elinympäristöt ja hyvinvointia edistävä toiminta palveluineen sekä yhteisöllisyys ja osallisuus.
  • Noin 52 500 asukasta.
  • Järviä ja lampia: noin 700.
  • Mikkelin suurimpien työnantajien joukkoon kuuluvat mm. Osuuskauppa Suursavo, Järvi-Suomen Energia Oy, Lumme Energia, Rejlers Finland Oy, Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu XAMK.
  • Nähtävyyksiä mm. Saimaa ja Mikkelin satama, tori, tuomiokirkko, huvipuisto Visulahti, kaupunkijuna Mikke, Naisvuoren näkötorni, Päämajamuseo, Muisti, Astuvansalmen kalliomaalaukset, Kenkäveron vanha pappila, joka toimii nykyään matkailukeskuksena.
Janne Kinnunen on toiminut Mikkelin kaupunginjohtajana vuoden 2023 alusta.


Lue Itäradan varrella -sarjan muut haastattelut: 
Joensuu, strategiajohtaja Sami Laakkonen
Lappeenranta, kaupunginjohtaja Kimmo Jarva
Kouvola, kaupunginjohtaja Marita Toikka 
Porvoo, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula
Mäntyharju, aik. kunnanjohtaja Jukka Ollikainen